Vest2_rezultati_konkursa-P
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Objavljeni rezultati konkursa za program “Fondacija našeg kraja” u Srbiji!

Konkurs za program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! raspisan je početkom godine, a tokom dva i po meseca koliko je prijavljivanje trajalo i održanih 7 info-sesija širom Srbije, na adresu Trag fondacije pristiglo je 28 prijavaneformalnih grupa iz 17 zajednica.

Po završetku konkursa i nakon prvog procesa selekcije, odabrano je devet grupa koje su pozvane da učestvuju u razgovorima sa timom Trag fondacije, gde su imali priliku da predstave svoje ideje za pokretanje lokalne fondacije u zajednicama iz kojih dolaze.

Trag fondacija je potom finalno izabrala četiri neformalne grupe iz Niša, Šapca, Pančeva i Stare Pazove koje će učestvovati na ovom programu.

Ove četiri zajednice će u narednom periodu imati priliku dobiju svoje lokalne fondacije.

Ove grupe će u narednom periodu prikupljati 15.000 evra od pojedinaca i kompanija, koje će Trag fondacija duplirati.

Nakon završetka tog dela procesa, neformalne grupe očekuje osnivanje lokalne fondacije, što će dugoročno doprineti društvenim promenama u njihovom mestu.

Trag fondacija će kroz čitav proces biti prisutna kao podrška grupama i budućim lokalnim fondacijama.

Program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! Trag fondacije je pokrenut krajem 2019. godine za Srbiju, uz podršku fondacije Čarls Stjuart Mot. Ideja programa je podrška osnivanju i radu lokalnih fondacija u šest zemalja Zapadnog Balkana u narednih 10 godina. Pored Srbije, ove godine je planirano otvaranje konkursa za neformalne grupe iz Bosne i Hercegovine, a narednih godina i u ostalim zemljama.

Lokalna fondacija deluje na određenom geografskom području koji podrazumeva deo velikog grada, grad, opštinu ili okrug. Ona je nezavisno pravno lice i usmerena je na razvoj određene lokalne zajednice, kroz pružanje novčane i savetodavne podrške inicijativama građana i građanki da reše pitanja od važnosti za tu zajednicu iz raznih oblasti, kao i organizovanjem aktivnosti koje promovišu tu zajednicu i olakšavaju život ljudima. Ova fondacija dobar deo sredstava za svoje funkcionisanje i podršku nalazi u toj istoj zajednici, putem prikupljanja sredstava od pojedinaca iz lokala i dijaspore, mikro, malih i srednjih preduzeća, velikih kompanija i drugih izvora zainteresovanih da razvoj zajednice iz koje dolazi lokalna fondacija. Ona istovremeno i povezuju ljude i inspiriše ih na solidarnost i saradnju kao i na zajedničku akciju kojom će postići dugoročne promene i ima jak upravni odbor koji programski oblikuju fondaciju, otvara vrata i gradi partnerstva u zajednici, uz ulogu nadzora nad njenim radom.

Vatreno krštenje: odgovor lokalnih fondacija iz Rumunije na krizu izazvanu pandemijom

Napisao Džordž Gruesku, Asocijacija za odnose u zajednici (ARC), Rumunija Suočeni sa posledicama COVID-19 virusa, 17 lokalnih fondacija širom Rumunije počelo je da prikuplja sredstva za najvažnije zdravstvene službe i pojedince koji su bili najviše pogođeni novonastalom situacijom. Upravo ove lokalne fondacije doprinele su tome da se za ugrožene grupe obezbedi više od 1,8 miliona evra neophodne medicinske opreme i hitne pomoći. Ono što je rumunsko iskustvo pokazalo jeste da se značajni rezultati najčešće postižu kroz jaku međusektorsku saradnju, pre

Lokalne fondacije: Stara Pazova

Šta se desi kada nekoliko prijatelja odluči da preuzme stvar u svoje ruke? Razgovarali smo sa Željkom Ivovićem, Irenom Ivović, Nikolom Rajkovićem i Brankom Rodić– o njihovim planovima za Staru Pazovu i okolni kraj. Stara Pazova broji oko šezdeset hiljada stanovnika i blisko je povezana sa Novom Pazovom i Starim i Novim Banovcima, a članovi fondacije u nastajanju se nadaju da će uz pomoć zajedničkih projekata i akcija, poboljšati kvalitet života ne samo u Staroj Pazovi, već i u obližnjim

Lokalne fondacije: Šabac

Našli smo se sa Biljanom Davidovski, Gordanom Mandić – Radosavljević i Ljubicom i Viktorom Tešićem da razgovaramo o njihovoj fondaciji u nastajanju. Našli smo se u šarmantom parku u centru grada. Šabac je grad sa preko sto hiljada stanovnika i dobrom vezom sa Beogradom i Novim Sadom, ali kako nam kažu, mladi često biraju da odu i žive negde drugde. Ova mala grupa ljudi želi da učini sve da Šabac postane mesto u kom će mladi želeti da ostanu i