NKOF_2021_LF
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Predstavnici lokalnih fondacija iz Srbije učestvovali na Nacionalnoj konferenciji o filantropiji

Trag fondacija, u okviru Koalicije za dobročinstvo organizovala je u novembru dvodnevnu godišnju Nacionalnu konferenciju o filantropiji: Nova realnost – nove mogućnosti. Jedna od sesija je bila posvećena lokalnim fondacijama i njihovoj ulozi u izgradnji filantropske infrastrukture.

Moderatorka sesije je bila Marija Mitrović, direktorka tima filantropije i partnerstava Trag fondacije, a učesnici predstavnici inicijativnih grupa iz Srbije koje su izabrane na konkursu “Fondacija našeg kraja” 2020. Godine. Pančevo je predstavljao Dragan Srećković, boje Niša je branio Filip Jovanović, a Staru Pazovu je reprezentovao Nikola Rajković. Ove grupe će u narednom periodu, nakon završetka prikupljanja novčanih sredstava za podršku inicijativama u svojim zajednicama formalno osnovati lokalne fondacije u svojim gradovima i opštinama.

Za nešto manje od sat vremena, Marija Mitrović je u razgovoru sa panelistima sve zainteresovane pratioce provela kroz motivacije predstavnika budućih lokalnih fondacija za osnivanje fondacija putem programa Trag fondacije i kroz njihovo razmišljanje o početku tog procesa i trenutnoj situaciji, kad su stekli određeno iskustvo.

Bilo je reči i njihovim više nego uspešnim akcijama prikupljanja novca za potrebe konkursa podrške malim projektima, uz dupliranje svih prikupljenih iznosa od strane Trag fondacije, kao vid dodatne motivacije za članove i članice njihovih grupa, ali i samo donatore (pojedince i mala, srednja i velika preduzeća). Grupa iz Pančeva je imala dobre rezultate fokusiranjem na pojedinačne donatore, Stara Pazova je obezbedila značajna sredstva od kompanija, dok su Nišlije iskoristili sve prednosti onlajn pristupa ljudima i putem društvenih mreža organizovali aukcije. Tokom razgovora mogle su se čuti korisne preporuke za sve koji se bave fandrejzingom.

Na ovoj sesiji mogla su se čuti i uspešne priče i pozitivna iskustva rada sa malim inicijativama koje su podržane na konkursima u ova tri grada, upravo zahvaljujući podršci putem ljudi iz inicijativnih grupa za osnivanje lokalnih fondacija, a upućen je izazov i drugim zajednicama zašto treba da razmisle o osnivanju lokalne fondacije u svom kraju, kad ponovo bude otvoren konkurs Trag fondacija za ovaj program.

Celokupnu sesiju posvećenu lokalnim fondacijama možete pogledati klikom OVDE

Nacionalna konferencija o filantropiji predstavlja platformu za unapređenje dijaloga i saradnje između Vlade, civilnog i poslovnog sektora u oblasti razvoja filantropije. ulozi lokalnih fondacija u izgradnji filantropske infrastrukture. Tokom ovog događaja, učesnici su razgovarali o brojnim drugim temama, među kojima su: unapređenje zakonodavnog okvira za razvoj filantropije, davanja za opšte dobro u doba humanitarne krize kakva je pandemija KOVID-19, inicijative za ukidanje PDV-a na donacije hrane pred istekom roka trajanja i korišćenje alata za digitalnu promociju filantropskih aktivnosti.

Celokupan program nacionalne konferencije o filantropiju za 2021. godinu možete pogledati klikom OVDE

Srbija na korak od tri nove lokalne fondacije

Četiri inicijativne grupe koje Trag fondacija podržava kroz program “Fondacija našeg kraja” održale su svoj drugi sastanak uživo u Nišu 15.i 16. oktobra 2021. godine.