NI1-P
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lokalna fondacija Niš

Website: fondacijanis.rs
E-mail: office@fondacijanis.rs
Telefon: +381604495345
Facebook: @LokalnaFondacijaNis
Instagram: @lokalna_fondacija_nis

Bili smo u rodnom mestu Konstantina Velikog, gradu na raskršću istoka i zapada, ali ne zbog Niške Banje, već da razgovaramo sa osnivačima buduće lokalne fondacije u Nišu: Nenadom Stojanovićem, Draganom Miljkovićem, Milanom Babićem i Čedomirom Šargićem.

Iznenađujuće brzo, razgovor nas je poveo u pravcu tema direktne demokratije i građanske neposlušnosti i koliko je za svaki demokratski razvoj važno da građani imaju platformu da komentarišu i koriguju vlast, kao i da zajednički i kroz direktnu participaciju kreiraju prostor za slobodnu misao. Kad su misija i cilj postojanja fondacije usmereni na dobrobit građanstva, to znači da su osnivači spremni da postupaju po merilu morala i savesti, a ne diktatu institucija.

Tako smo, na samom početku, krenuli tragom buduće lokalne fondacije, naslućujući pregršt spontanih, slobodarskih i kreativnih ideja koje se krčkaju u mislima njenih osnivača. Ubrzo smo shvatili da smo sreli grupu hrabrih i nesvakidašnjih ljudi. Poznato je da, ako želite da zadržite autonomiju, to znači da ste spremni da se ne dopadate uvek svima, ali je to cena koju su osnivači buduće fondacije spremni da plate kako bi osigurali siguran prostor za sve Nišlije koje žele da se upuste u inovacije i rizik pionirskih poduhvata. Upravo je jedna od najvažnijih karakteristika lokalne fondacije da deluje nezavisno od bilo kog pojedinca, organizacije, institucije, preduzeća ili političke partije i da okuplja ljude različitih profesija i interesovanja.

Dragan je sociolog i već dvadeset godina se aktivno bavi izgradnjom civilnog društva. Od fondacije očekuje da pruži građanima Niša platformu za aktivno udruživanje i podršku za rešavanje problema koje ne mogu sami da reše. Nada se da će buduća fondacija pružiti podršku mladima da dođu do izražaja i razviju svoje talente i pasije, ali i da će, zahvaljujući fondaciji, ulice Niša biti čiste, pune uličnih svirača i zadovoljnih i nasmejanih građanki i građana.

Osnivači prepoznaju promociju, kao prvi značajan korak u osnivanju ovakve fondacije. Ovaj korak će biti posebno kompleksan, zbog toga što fondacije ovakvog tipa nisu do sad postojale u Nišu i samim tim, građani ne znaju dovoljno o tome. Zbog toga je veliki zadatak na osnivačima da približe i pojasne ljudima značaj ovakve fondacije, ali i značenje koncepta filantropije i kako u praksi građani mogu da osmisle, učestvuju i doprinesu akcijama koje su za opšte dobro. U tome će se osloniti na potencijal direktne komunikacije sa svojim sugrađanima, putem društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama, ali i kroz javne nastupe na televizijama, u štampanim medijima i kroz publikacije koje će bliže upoznati Nišlije sa temeljnim idejama, ciljevima i misijom buduće fondacije.

Promocija ovog načina rada i značajne koristi koja svaka lokalna fondacija ima na zajednicu gde deluje, poslužiće im i za lakše prikupljanje novčanih sredstava i drugih nematerijalnih resursa, koji su im neophodni za početak formalnog rada buduće fondacije. Osnivači fondacije u Nišu imaju zadatak da prikupe 15.000 evra koje će im Trag fondacija duplirati, a ideja je da celokupni prikupljen i dupliran iznos iskoriste za podršku građanskim inicijativama neformalnih grupa i malih udruženja, koje će se prijaviti na konkurs za dodelu donacija.

Još jedna važna aktivnost će biti širenje tima i privlačenje uglednih i uticajnih Nišlija da prihvate članstvo u Upravnom odboru buduće fondacije. Ulogu Upravnog odbora osnivači vide kao značajnu zbog dužnosti da nadgledanju transparentnost fondacije, kao i da oblikuju program buduće fondacije. Njihov glavni zadatak biće da osiguraju da fondacija bude i ostane autonomna i nezavisna, kako od strane donatora, tako i interesnih grupa, političkih aktera, ali i osoblja fondacije. Oni žele da buduća fondacija ostane otvorena, te da sva svoja znanja, kontakte, ideje i novac nesebično deli sa građanima i građankama Niša. Teme koje su u ovoj fazi rada uzele prioritet su: zaštita životne sredine i to, pre svega, podržavanje akcija u cilju čistijeg grada, osiguravanje veće bezbednosti građana, omogućavanje platforme za neformalne edukacije, ustupanje prostora za građanski aktivizam, realizovanje javnog prostora za umrežavanje i slobodnu komunikaciju, podrška umetnosti i sportu.

Dragan, Milan i Nenad

Milana je pre deset godina naneo put u Niš i potpuno se zaljubio, najpre u grad, a onda i u jednu Nišlijku. Kao neko ko je došao u Niš i ko je dosta putovao tokom života, živeo i u inostranstvu i u drugim gradovima, u poverenju nam kaže da je Niš najbolji grad na svetu, iako nije najlepši. Upravo mu je to bila glavna motivacija da učestvuje u osnivanju fondacije – da Niš ne bude samo najbolji, nego i najlepši grad na svetu. Nišlije vidi kao srdačne, velikodušne, dobre, sa toplom dušom i toliko pristupačne i otvorene, da se on u potpunosti oseća prihvaćeno, kao deo mozaika tog grada, kao punopravni građanin Niša. Zbog svega toga, Milan duboko veruje da Niš zaslužuje fondaciju koja će ih pokrenuti i motivisati da sami urade nešto dobro za svoj grad, makar iz inata, jer kako nam kaže: „južnjaci najviše vole da im neko kaže da nešto ne mogu, jer će onda oni da daju sve od sebe, da dokažu da može“.

Lokalne fondacije upravo koriste taj pristup da podstaknu podršku zajednice i razviju lokalnu filantropiju kroz prikupljanje sredstava od pojedinaca, preduzeća i drugih donatora u svojoj okolini i ulaganje tih sredstava u razvoj zajednice i njenih resursa. Milan bi voleo da buduća fondacija povrati zdravo, kreativno druženje na ulicama, kroz sport. Veruje da će im se prijaviti inicijative za podršku koje uključuju nešto poput organizovane akcije žmurki, fudbalskih utakmica i sličnih sportskih aktivnosti, i da će se Nišlije povezati, ne samo virtuelno, što je sklonost mlađe generacije svuda, već i uživo, te da će takvi vidovi okupljanja iznedriti duh zajedništva i saradnje, na najpozitivniji mogući način.

Čedomir je lekar koji voli da se kreativno izražava kroz poeziju, prozu i slikarstvo. Kao zdravstveni radnik se prvenstveno posvetio oblasti javnog zdravlja, promocije zdravlja, a posebno radu sa mladima na teme seksualnog zdravlja, razvoja zdravih životnih stilova i veština, očuvanja i unapređenja psihofizičkog zdravlja, prevencije neželjenih oblika ponašanja poput nasilja, bolesti zavisnosti, fizičke neaktivnosti, nepravilne ishrane i slično. Uključuje se u osnivanje fondacije zato što to vidi kao prirodan nastavak brojnih aktivnosti u zajednici koje su uključivale veliki broj lokalnih partnera i ljudi iz zajednice. Veliku motivaciju i podstrek za Čedomira predstavlja uspeh prethodnih zajedničkih aktivnosti koje pokazuju ogroman potencijal koji nije bio samo predmet priče o perspektivama, već se pretvarao uvek u konkretne aktivnosti i benefite za lokalnu zajednicu i građane. Kao glavni cilj fondacije vidi osnaživanje zajednice dobrim praksama i motivisanje da ona sama svojim inicijativama i kreativnošću pomera društvo unapred, kao sredini koja je podstičuća za svaku građanku i građanina.

Nenad je aktivista, veliki lokal-patriota, igrač malog fudbala, ribolovac, a pre svega, Nišlija. Ličnim primerom, kao i radom kroz razne organizacije, Nenad već dvadeset godina dokazuje da je sa malo novca i puno aktivizma i volje moguće napraviti velike promene na bolje. Neposredno nakon što je Milan podelio svoj utisak da Nišlije sve najbolje rade iz inata, Nenad je to i potvrdio kada nam je otkrio da svoju motivaciju da bude suosnivač fondacije pronalazi u onima koji kažu da je nemoguće učiniti Niš čistijim i boljim i dodaje: „uvek kada mi kažu da je to nemoguće, meni je motivacija da baš pokažem da je moguće!

Sudeći po našim sagovornicima, posvećenim Nišlijama i onima koji se tako osećaju, uz pravu fondaciju i mnogo ljubavi i truda, biće Niš čistiji i lepši – makar iz inata!

Ideja o lokalnim fondacijama pomera granice i prelazi okeane

Lokalne fondacije postale su svojevrsni eksperti za svoje zajednice, jer poznaju sve njene potrebe i vredno rade na tome da ih ispune. Međutim, njihovi rezultati često prelaze granice tih zajednica, pa se o njihovim uspesima neretko čuje mnogo dalje. Ponekad glas o njihovoj posvećenosti pređe i okean i proširi se po drugom kontinentu. Tokom 2023. lokalne fondacije iz Srbije stupile su na globalnu scenu i ucrtale svoje gradove na mapu svetske filantropije. 

Lokalne fondacije podržale 96 projekata u svojim zajednicama

Krajem februara, proveli smo radni vikend u Pančevu, na sastanku registrovanih lokalnih fondacija iz Srbije i Trag fondacije, koji nam je pružio priliku da sumiramo i proslavimo sve dosadašnje uspehe lokalnih fondacija iz Niša, Stare Pazove i Pančeva.