LFN_prvi_konkurs
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lokalna fondacija Niš podržala sedam inicijativa iz Grada Niša

Grupa okupljena oko ideje osnivanja lokalne fondacije u Nišu tokom proleća ove godine uspešno je završila prvi konkurs za podršku inicijativama na području Grada Niša.

Na konkurs je stigla 61 prijava od udruženja i neformalnih grupa, a Selekcioni odbor je nakon dva kruga selekcije izabrao sedam inicijativa koje su se kvalifikovale za podršku Lokalne fondacije Niš. Podržano je šest neformalnih grupa i jedno udruženje iz Niša i okoline:

  • Tridesetak mladih iz Gornje Studene okupilo se oko neformalne grupe građana „Omladina Gornje Studene“ (Gradska opština Niška Banja) sa idejom sređivanja sale u Domu kulture. Salu koriste za sportske i brojne druge aktivnosti, i velika želja im je da im ovaj zajednički prostor ne propadne. Mladi će donirati svoje vreme da ovaj prostor srede kao i deo materijala, dok će ostatak opreme i alatki obezbediti kroz ovaj projekat.
  • Ideja neformalne grupe „Speak up” (Gradska opština Pantelej) jeste da zapuštene delove grada (prolaze i uličice) preobraze u privlačan i pristupačni javni prostor koji bi doprineo živosti grada. Posebna poruka ove inicijative je osnaživanje i bodrenje mladih žena i devojaka, podizanje svesti o položaju žena u Srbiji, kao i promovisanje bezbednosti i mira, a sve putem murala sa angažovanim porukama.
  • Jedina formalna organizacija koja je podržana na konkursu je Udruženje zelene gradnje (Gradska opština Medijana), koja će urediti dvorište Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Carica Jelena”, u kojoj se obrazuju deca i mladi sa smetnjama u razvoju. Udruženje zelene gradnje će, sa đacima ove škole, paralelno raditi na izradi malih staklenih bašta za biljke, a sve će finalizirati svečanim događajem i otvaranjem “Eko kutka”.
  • Ideja inicijative grupe građana „Broj 6“ (Gradska opština Niška Banja) je uređenje prostorija Fudbalskog kluba „Aluminijum“, uz volonterski rad neformalne grupe na renoviranju prostora, a u saradnji sa samim klubom. Ove prostorije koriste i tri ekipe mlađih starosnih kategorija i cilj je da svi korisnici imaju elementarne uslove za rad, kao i da se prostor ponudi za korišćenje svim udruženjima iz naselja “Nikola Tesla” gde se fudbalski klub nalazi.
  • Neformalna grupa „Čaj… Odličan“ (Gradska opština Medijana) pokreće Uličnu galeriju na ulicama Niša, tako što će na zapuštenim reklamnim panoima grada Niša mesečno izlagati angažovane radove mladih neafirmisanih umetnika,, uz otvaranje izložbi i ostale prateće aktivnosti.
  • Stanari ulice Filipa Višnjića broj 9 (Gradska opština Medijana) planiraju da naprave park za decu sa pratećim mobilijarom od divljeg parkinga na zelenoj površini kod njihove zgrad, ali i da ga oplemene zelenilom i mestima za sedenje. Komšije će od svog novca da kupe i zasade odgovarajuće rastinje i travu, kao i da postave klupice i stolove, a novac koji su dobili putem ovog konkursa će da iskoriste za “Zabavni park” za decu.
  • Neformalna grupa građana „Čelik“ (Gradska opština Medijana) oslikava mural Dragiše Stankovića Čelika, bokserskog šampiona i filantropa iz Niša, uz prateće aktivnosti i video o ovoj inicijativi. Grupa ovim aktivnostima i muralom želi da osnaži mlade, promoviše sport, umetnost i očuvanje gradske tradicije kroz odavanje počasti onima koji su zadužili Niš.

Selekcioni odbor je imao na raspolaganju 6.000 evra, koje je buduća Lokalna fondacija Niš obezbedila putem donacija od pojedinaca i kompanija i javnih licitacija (3.000 EUR), a koje je Trag fondacija duplirala kao podsticaj razvoju filantropije u lokalnim zajednicama.

Lokalna fondacija Niš nastavlja sa kampanjom prikupljanja novca za naredne konkurse sa ciljem da prikupi 15.000 evra i da se formalno registruje kako bi nastavila sa podrškom malim inicijativama iz Niša i okoline. Ove aktivnosti su deo programa “Fondacija našeg kraja” u Srbiji, u koji su uključene grupe iz još tri grada: Pančeva, Stare Pazove i Šapca.