Vest1_cetiri_grada-P
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Četiri grada u Srbiji uskoro dobijaju svoje lokalne fondacije

Trag fondacija, uz podršku fondacije Čarls Stjuart Mot, pokrenula je program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” sa ciljem da podstakne osnivanje lokalnih fondacija u Srbiji. Tokom proleća ove godine izabrane su četiri neformalne grupe iz Niša, Pančeva, Šapca i Stare Pazove za učešće u ovom programu.

Grupe okupljene oko ideje lokalne fondacije kreću u prikupljanje po 15.000 evra od pojedinaca i kompanija iz njihove zajednice i dijaspore, a Trag fondacija će duplirati prikupljeni novac. Nakon uspešnog završetka prikupljanja, neformalne grupe očekuje osnivanje lokalne fondacije, što će dugoročno doprineti društvenim promenama u njihovom mestu, a sa 30.000 evra na raspolaganju će raspisati konkurse za programe podrške malim inicijativama u mestima iz kojih dolaze buduće fondacije.

Lokalne fondacije deluju na određenoj geografskoj teritoriji (deo grada, grad, okrug) i podstiču građane na aktivizam i rešavanje problema u zajednici i podržavaju ih novčanim sredstvima i drugim resursima koje prikupe od pojedinaca i preduzeća u zajednici. Njihov glavni zadatak je da spoje one koji imaju ideje sa onima koji imaju sredstva, vreme i znanje da te ideje sprovedu u delo. Fondacije koje deluju na lokalu čine ljudi iz različitih sfera – civilnog, biznis, javnog sektora ili medija i, po svojoj prirodi, predstavljaju mesto susreta zajednice i oslonac za pozitivne promene u njoj.

U zemljama u kojima su prisutne lokalne fondacije, pokazalo da se ova forma organizovanja i podrške aktivizmu u lokalnim sredinama gradi poverenje među ljudima u zajednici i dovodi do rešavanja važnih pitanja, a kod urgentnih situacija i promena okolnosti, kao što je pandemija koronavirusa, mogu da budu jedan od glavnih odgovora i načina podrške za prevazilaženje problema, solidarnog organizovanja i ulaganje novčanih sredstava i drugih resursa u novonastale potrebe koje imaju lokalne zajednice.

Ideja o lokalnim fondacijama pomera granice i prelazi okeane

Lokalne fondacije postale su svojevrsni eksperti za svoje zajednice, jer poznaju sve njene potrebe i vredno rade na tome da ih ispune. Međutim, njihovi rezultati često prelaze granice tih zajednica, pa se o njihovim uspesima neretko čuje mnogo dalje. Ponekad glas o njihovoj posvećenosti pređe i okean i proširi se po drugom kontinentu. Tokom 2023. lokalne fondacije iz Srbije stupile su na globalnu scenu i ucrtale svoje gradove na mapu svetske filantropije. 

Lokalne fondacije podržale 96 projekata u svojim zajednicama

Krajem februara, proveli smo radni vikend u Pančevu, na sastanku registrovanih lokalnih fondacija iz Srbije i Trag fondacije, koji nam je pružio priliku da sumiramo i proslavimo sve dosadašnje uspehe lokalnih fondacija iz Niša, Stare Pazove i Pančeva.