Lab
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Održana konferencija “Lab za lokalni aktivizam i filantropiju” u Pančevu

Lokalna fondacija Pančevo u subotu 24. septembra 2022. godine u Sinhro habu u Pančevu organizovala je konferenciju “Lab za lokalni aktivizam i filantropiju” na kojoj su se susreli Fondacija tuzlanske zajednice (BiH), Organizacija KOD (CG) i lokalne fondacije iz Srbije osnovane u okviru programa “Fondacija našeg kraja” (iz Niša, Stare Pazove i Pančeva) kao i Trag fondacija iz Beograda. Konferenciji su prisustvovali i druge organizacije iz Srbije, zainteresovane za razvoj filantropije i unapređenje lokalnih zajednica.

Ova konferencija je bila jedinstvena prilika za razgovor o razmeni važnih iskustava, prevashodno organizacija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i lokalnih fondacija iz Srbije, te priču o njihovom počecima, izazovima, uspesima i razvoju. Krajni cilj ove konferencije je umrežavanje i razvijanje lokalnih fondacija, kao i edukacija i informisanje aktivnih građana/ki o procesu fandrejzinga i mobilisanja zajednice.

Događaj je bio namenjen svima koji žele da steknu više znanja i diskutuju o načinima fandrejzinga i uključivanja zajednice, da podele svoje dileme i uspehe, da nađu istomišljenike i zajedno rade na svojim ciljevima u izazovnim situacijama koje nosi današnje vreme.

Program konferencije je započeo panel diskusijom “Gde nam je crvena linija?” o izazovima u prikupljanju donacija, kako organizacije odlučuju i na šta pristaju kada je u pitanju dobijanje donacija. Kao panelistkinje, govorile su direktorka filantropije i partnerstava Trag fondacije Marija Mitrović (Trag fondacija) i programska menadžerka NVO Atina Jelena Hrnjak, dok je panel moderirala Biljana Janjić iz FemPlatz-a, uz aktivno učešće prisutnih.

Nakon panela, održane su dva radionice za sve zainteresovane sa temom uključivanja građana u svoje aktivnosti i izazovima i praktičnim rešenjima za prikupljanje sredstava od građana i kompanija. Radionice je vodila Nataša Lenđel, predsednica upravnog odbora Lokalne fondacije Pančevo.

Prisutni gosti iz drugih gradova i država su pre zvaničnog dela konferencije, zahvaljujući domaćinima iz Lokalne fondacije Pančevo, obišli znametosti grada uz stručno vođenje Nenada Živkovića, jednog od osnivača Lokalne fondacije Pančevo.

*Aktivnosti su podržane od strane BCSDN i finansirane od strane Sida.

Ideja o lokalnim fondacijama pomera granice i prelazi okeane

Lokalne fondacije postale su svojevrsni eksperti za svoje zajednice, jer poznaju sve njene potrebe i vredno rade na tome da ih ispune. Međutim, njihovi rezultati često prelaze granice tih zajednica, pa se o njihovim uspesima neretko čuje mnogo dalje. Ponekad glas o njihovoj posvećenosti pređe i okean i proširi se po drugom kontinentu. Tokom 2023. lokalne fondacije iz Srbije stupile su na globalnu scenu i ucrtale svoje gradove na mapu svetske filantropije. 

Lokalne fondacije podržale 96 projekata u svojim zajednicama

Krajem februara, proveli smo radni vikend u Pančevu, na sastanku registrovanih lokalnih fondacija iz Srbije i Trag fondacije, koji nam je pružio priliku da sumiramo i proslavimo sve dosadašnje uspehe lokalnih fondacija iz Niša, Stare Pazove i Pančeva.