prvi_cilj
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lokalne fondacije iz Niša i Pančeva obezbedile prvih 12.000 evra za podršku inicijativama u svojim gradovima

U okviru programa “Fondacija našeg kraja”, inicijativne grupe za osnivanje lokalnih fondacija u Nišu i Pančevu su nakon nekoliko meseci postigle prvi cilj. Uspele su da od pojedinaca i kompanija iz njihovih zajednica skupe po 3.000 evra, koje će im Trag fondacija duplirati.

Novac koji su prikupile, buduće fondacije će iskoristiti za podršku inicijativama udruženja građana i neformalnih grupa, koje im se jave na otvorene konkurse za predloge projekata iz oblasti koje su građani i građanke u ovim zajednicama prepoznali kao važne. U obzir dolazi podrška svim idejama koje doprinose razvoju zajednice, a posebno onim iz sveta kulture, sporta, obrazovanja, umetnosti i uređenja javnih prostora.

Grupa okupljena oko ideje osnivanja lokalne fondacije u Nišu je ovaj iznos skupila zahvaljući donacijama prijatelja i preduzeća iz svog okruženja, ali pre svega licitacijama ličnih predmeta poznatih Nišlija. Putem svoje fejsbuk stranice svi pratioci su mogli da licitiraju za vredne knjige, slike, diskove i ploče, dresove ili kvalitetna vina. Ovaj način prikupljanja donacija će nastaviti i narednih meseci, kad se očekuju novi atraktivni predmeti koje su im donirale poznate ličnosti kojei podržavaju formiranje lokalne fondacije u gradu Nišu.

Slika: fondacijanis.rs

Za razliku od Niša, inicijativna grupa iz Pančeva se orijentisala na velike kompanije, a nisu izostale ni donacije od strane pojedinaca bliskih članovima grupe, od kojih nekoliko njih ovu ideju podržava redovnim donacijama na mesečnom nivou. U narednom periodu, ova grupa planira da proširi krug pojedinačnih i korporativnih donatora, dok će paralelno biti raspisan konkursa za raspodelu već prikupljenih 3.000 evra, koje će Trag fondacija duplirati.

Da bi pristupile osnivanju lokalne fondacije u svojoj zajednici, sve grupe na programu moraju da prikupe po 15.000 evra od pojedinaca i kompanija u svom okruženju, koji će biti udvostručeni od strane Trag fondacije kako bi se obezbedili budžeti za podršku lokalnim građanskim inicijativama. Na ovom programu su, na području Srbije, izabrane još dve grupe motivisanih pojedinaca iz Stare Pazove i Šapca koji od marta kreću u fandrejzing aktivnosti i o čijim će te se uspesima dodatno informisati putem stranice Trag fondacije i ovog programa.

Više o programu “Fondacija našeg kraja” možete saznati na: www.lokalnefondacije.rs
Više o Lokalnoj fondaciji Niš možete saznati na: https://fondacijanis.rs/
Više o Lokalnoj fondaciji Pančevo možete saznati na: https://www.facebook.com/lokalna.fondacija.pancevo/

Inovacijom do participacije: Lokalne fondacije iz Srbije ugostile kolege iz Evrope

Uz podršku Evropske inicijative lokalnih fondacija, Trag fondacija je, zajedno sa lokalnim fondacijama u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi, dobila izuzetnu priliku da ugosti prijatelje i saradnike iz lokalnih fondacija iz Rumunije, Mađarske, Finske, Letonije, Poljske, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Rusije, Gruzije i Severne Irske.

Priče lokalnih fondacija iz Srbije kao inspiracija u međunarodnom vodiču

Tri lokalne fondacije (čije je osnivanje podržala Trag fondacija) u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi, postigle su odlične rezultate, a priča o tome našla je mesto i u vodiču “A Guide To Community Foundations In Serbia”, (Vodič za lokalne fondacije u Srbiji”), uz podršku Evropske inicijative za lokalne fondacije (ECFI – European Community Foundation Initiative).