lead vizual 2
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lokalne fondacije podržale 96 projekata u svojim zajednicama

Krajem februara, proveli smo radni vikend u Pančevu, na sastanku registrovanih lokalnih fondacija iz Srbije i Trag fondacije, koji nam je pružio priliku da sumiramo i proslavimo sve dosadašnje uspehe lokalnih fondacija iz Niša, Stare Pazove i Pančeva. Osim osvrtanja na sjajne rezultate, posvetili smo se i detaljnim planovima rada i razvoja lokalnih fondacija u 2024. godini.

Od početka učešća na programu “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” lokalne fondacije prešle su uzbudljiv put od neformalnih grupa koje povezuje briga o zajednici i veliki entuzijazam, do ozbiljnih resurs centara sposobnih da brigu i podršku usmere na sistematičan i efikasan način baš tamo gde je potrebno – ka inicijativama i organizacijama koje svakodnevno rade na poboljšanju kvaliteta života svojih sugrađana i sugrađanki. 

Zahvaljujući kontinuiranom radu sa predstavnicima kompanija, malih i srednjih preduzeća, kao i sa individualnim donatorima, u protekle tri godine, naše tri fondacije prikupile su ukupno 96 402 evra, koji su vraćeni u zajednicu i usmereni na podršku čak 96 projekata! Lokalne fondacije podržavale su komšijske inicijative za uređenje javnih prostora, one usmerene na umetnost i kulturu, nauku i obrazovanje, sport i rekreaciju, ali i projekte koji u fokusu imaju unapređenje ljudskih prava, lokalni razvoj i zaštitu životne sredine. Proteklu godinu obeležila je i intenzivna saradnja sa kompanijama koje posluju u sve tri zajednice, te su lokalne fondacije još jednom pokazale koliko je važno da postoji prostor za saradnju civilnog i poslovnog sektora, kao i koliko je važno da svi članovi zajednice imaju snažne saveznike na lokalu, sposobne da prepoznaju potrebe i podrže inovativne ideje.

Nakon tri godine, motivacija ekipa okupljenih oko lokalnih fondacija ne jenjava – iz godine u godinu fondacije rastu, razvijaju se, neguju svoje zajednice i trude se da posvete jednaku pažnju svim njenim delovima. Kako sami navode, očigledni rezultati ulivaju najveću snagu. 

“Kada radimo dobro, osećamo se dobro. Ne osećamo se usamljeno i kao da je sve raspad, kao da su oko nas samo ružne vesti. Osećamo kolektivno zadovoljstvo zbog klupe, radionice, murala, čistog parka, dečije igre, zagrljaja ili sigurnog prostora”, naglasila je Lokalna fondacija Pančevo, domaćin četvrtog po redu sastanka. 

Lokalne fondacije susret u Pančevu iskoristile su da detaljno isplaniraju godinu koja se nalazi pred nama – očekuje nas mnogo zanimljivih događaja, saradnje sa akterima relevantnim za lokalni razvoj, a najviše konkursa i podrške usmerene ka potrebama zajednice. Tokom dva dana intenzivnog i vrednog rada, pokušali smo da na najbolji mogući način osmislimo kako da tokom 2024. lokalne fondacije nastave sa podrškom neformalnim grupama građana i organizacijama sa lokala, i kako da u taj proces uključe što više kompanija, malih i srednjih preduzeća i pojedinaca iz svojih zajednica. 

Ideja o lokalnim fondacijama pomera granice i prelazi okeane

Lokalne fondacije postale su svojevrsni eksperti za svoje zajednice, jer poznaju sve njene potrebe i vredno rade na tome da ih ispune. Međutim, njihovi rezultati često prelaze granice tih zajednica, pa se o njihovim uspesima neretko čuje mnogo dalje. Ponekad glas o njihovoj posvećenosti pređe i okean i proširi se po drugom kontinentu. Tokom 2023. lokalne fondacije iz Srbije stupile su na globalnu scenu i ucrtale svoje gradove na mapu svetske filantropije. 

Lokalne fondacije podržale 96 projekata u svojim zajednicama

Krajem februara, proveli smo radni vikend u Pančevu, na sastanku registrovanih lokalnih fondacija iz Srbije i Trag fondacije, koji nam je pružio priliku da sumiramo i proslavimo sve dosadašnje uspehe lokalnih fondacija iz Niša, Stare Pazove i Pančeva.