LFP_Prvi_konkurs
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na prvom konkursu Lokalne fondacije Pančevo izabrano osam projekata

Inicijativna grupa, koja putem programa “Fondacija našeg kraja” planira da osnuje lokalnu fondaciju u Pančevu, uspešno je završila svoj prvi konkurs za podršku malim inicijativama iz Pančeva i okoline.

Nakon otvorenog poziva koji je sproveden tokom proleća 2021. godine i dva kruga odlučivanja, Selekcioni odbor je izabrao osam inicijativa koje će tokom leta i jeseni sprovoditi različite aktivnosti na teritoriji Grada Pančevo. Konkursom su podržana dva udruženja građana i šest neformalnih grupa iz ovog grada i okoline:

  • Nezaposlene žene, samohrane majke i poljoprivrednice okupljene oko Udruženja žena “Glogonjke” iz Glogonja koje će odobrenu podršku za projekat iskoristiti za sprovođenje radionica i praktičan rad usmeren ka razumevanju značaja reciklaže i sticanju veština za proizvodnju predmeta sa novom upotrebnom vrednošću od odbačenih stvari. Završetak aktivnosti podrazumeva izlaganje i prodaju predmeta nastalih kroz ove radionice.
  • Građani i građanke iz neformalne grupe “Šanetova devetka” koji predstavljaju mikro zajednicu stanara jedne stambene zgrade koji su se okupili oko ideje rešavanja osvetljenja, uređenja zelenih površina i regulisanja odnošenja smeća u krugu ovog stambenog objekta kako bi zajedničkim doprinosom oplemenili prostor koji dele.
  • Neformalna grupa “Limerang” će, uz podršku JKP “Zelenilo”, motivisati građane Pančeva da odvajaju limenke u posebne kante koje će ova grupa mladih obezbediti kroz odobreni projekat. Zajedno sa lokalnim umetnicima, ova neformalna grupa će oslikati 19 kanti koje će biti postavljene na nekoliko lokacija u gradu, uključujući i po dve osnovne i srednje škole, a takmičenjima i zabavnim programom će dodatno motivisati mlade da, na odgovoran način, odlažu ovu vrstu otpada.
  • Stanovnici Starčeva okupljeni oko grupe “Stari Ras” su, putem ovog konkursa, dobili podršku da završe sređivanje igrališta za decu, na lokaciji u blizini reke Nadel, gde je neformalna grupa građana već posadila drveće i započela radove neophodne da se ovo igralište unapredi. Ovom inicijativom posadiće još zelenila i obezbediti opremu za igranje dece, te stolove i klupe za park.
  • Neformalna “Grupa za samozastupanje” na konkursu je predložila akciju sređivanja zajedničkog dvorišta, koji osobe sa intelektualnim teškoćama i autizmom mogu da koriste za slobodne aktivnosti i sprovođenje radionica. Plan je da se akciji uređenja ove površine na otvorenom priključe i stanari sa kojima dele ruinirano dvorište, kao i umetnici iz zajednice, koji će pomoći u oslikavanju prostora.
  • Arhitekte Pančeva, grupisani oko neformalne inicijative “SPRST”, podržani su da izrade makete Pančeva iz mašte zajedno sa decom iz Pančeva i njihovim roditeljima, koji će zajedno proći kroz edukativne radionice. Cilj ove grupe jeste da se svim građanima/kama približi proces planiranja urbanih delova grada i da se ljudi motivišu da preuzmu veću ulogu u tom procesu.
  • Neformalna građanska inicijativa “Odbranimo Teslu” je identifikovala zapuštene zelene površine u naselju Tesla u Pančevu i inicirala uređenje jedne od njih koja se nekada koristila za odmor i dečiju igru. Uz podršku stanara iz zgrada u neposrednoj blizini tog igrališta planirano je sređivanje postojećeg zelenila i sadnja novog obnova klupa, čišćenje travnjaka i oslikavanje zidova.
  • Projekat udruženja “Maketarski klub dr Vladimir Aleksić” ima za cilj da se na edukativan način, kroz izložbu, takmičenje i organizovanu posetu muzeju, svi zainteresovani upoznaju sa istorijom i tradicijom srpske vojske i vojnog vazduhoplovstva sa posebnim osvrtom na Drugi svetski rat i 80-godišnjicu Aprilskog rata. Plan je da to bude početak aktivnosti na većoj promociji i dostupnosti eksponata iz domena vazduhoplovstva koje Pančevo poseduje.

Pre samog konkursa, Lokalna fondacija Pančevo je skupila 3.000 evra od građana, malih i srednjih preduzeća i velikih kompanija koje je Trag fondacija duplirala. Celokupna prikupljena suma je iskorišćena za podršku inicijativama koje su izabrane kroz ovaj konkurs.

Pančevačka fondacija nastavlja da prikuplja novčana sredstva za naredne konkurse, kako bi podržala male projekte udruženja i neformalnih grupa iz svoje zajednice. Trag fondacija će duplirati svaki prikupljen iznos, sve do 15.000 evra, kad je procena da će Lokalna fondacija Pančevo biti spremna i za formalnu registraciju i samostalan rad obezbeđivanju sredstava iz zajednice i promociji lokalne filantropije, aktivizma i razvoja urbanih i ruralnih delova Grada Pančeva.

Aktivnosti koje se odnose na osnivanje lokalnih fondacija istovremeno se sprovode u četiri zajednice u Srbiji: Pančevo, Niš, Stara Pazova i Šabac u okviru programa “Fondacija našeg kraja” koji sprovodi Trag fondacija.