Studija
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Objavljeno istraživanje “Lokalne fondacije u Srbiji” (PDF)

U ponedeljak 28. marta 2022. godine u prostorijama “Instituta za filozofiju i društvenu teoriju” predstavljeni su rezultati istraživanja “Lokalne fondacije u Srbiji” koje su, u partnerstvu, sproveli Trag fondacija i Laboratorija za studije filantropije, solidarnosti i brige koja funkcioniše u okviru ovog Instituta.

Studija je sprovedena u okviru programa “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!” i nju su zainteresovanoj javnosti predstavile autorke Bojana Radovanović i Jelena Vasiljević, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacija Marija Mitrović i predstavnik Lokalne fondacije Stara Pazova Nikola Rajković.

Studija „Lokalne fondacije u Srbiji“ nastala je s ciljem da se opiše i analizira delovanje postojećih, i lokalnih fondacija u nastajanju u Srbiji, da se predstavi njihova uloga u osnaživanju građana i građanki da aktivno učestvuju u oblikovanju svog neposrednog okruženja, da se opišu izazovi sa kojima se one suočavaju u svom radu i problemi zajednica u kojima deluju, kao i perspektive za dalji razvoj ovog oblika društvenog angažovanja.

Bojana Radovanović je navela da lokalne fondacije predstavljaju nov koncept organizovanja i aktivizma u lokalnim zajednicama, koji utiče pozitivno na razvoj filantropije i solidarnosti, a ukratko je predstavila i nalaze istraživanja, koje možete pronaći u studiji objavljenoj na sajtu Trag fondacije (LINK NA KRAJU TEKSTA).

Jelena Vasiljević je podelila informacije o kontekstu u kom nastaju lokalne fondacije i iznela stav o tome da je sada idealan trenutak da ovakve i slične forme organizovanja dovedu do napretka zajednica iz kojih dolaze udruženi građani, istovremeno razvijajući i lokalnu filantropiju.

Marija Mitrović je naglasila važnost povezivanja akademske zajednice i civilnog sektora, uz napomenu da su programu “Fondacija našeg kraja” ovakva istraživanja od velikog značaja za dalji razvoj lokalnih fondacija, koje su često i jedini način da se ispune različite potrebe proizašle iz društvenog angažmana građana.

Nikola Rajković je govorio o svojoj motivaciji da učestvuje u grupi ljudi koja je pokrenula lokalnu fondaciju svih područja Opštine Stara Pazova, kao i iskustvu prikupljanja sredstava za fondaciju, podršci Trag fondacije i umrežavanju sa ostalim lokalnim fondacijama koje deluju kod nas.

Studiju “LOKALNE FONDACIJE U SRBIJI: Osnaživanje odozdo – uloga, izazovi i perspektive za razvoj lokalnih fondacija” možete preuzeti OVDE

Fotografije: Institut za filozofiju i društvenu teoriju
Ilustracija studije: Monika Lang

Događaj na kom su predstavljeni nalazi istraživanja može pogledati ispod:

Najava onlajn događaja: Saznaj zašto lokalna zajednica treba da se pita

Povod za ovaj događaj je novi konkurs na programu “Fondacija našeg kraja” za izbor neformalnih grupa građana iz zajednica koje su zainteresovane da osnuju lokalnu fondaciju. Zahvaljujući ovom programu i radu u prethodne dve godine, Niš, Pančevo i Stara Pazova su dobile svoje nezavisne lokalne fondacije i do sada su podržale 35 inicijativa u svojim zajednicama.