Studija
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Objavljeno istraživanje “Lokalne fondacije u Srbiji” (PDF)

U ponedeljak 28. marta 2022. godine u prostorijama “Instituta za filozofiju i društvenu teoriju” predstavljeni su rezultati istraživanja “Lokalne fondacije u Srbiji” koje su, u partnerstvu, sproveli Trag fondacija i Laboratorija za studije filantropije, solidarnosti i brige koja funkcioniše u okviru ovog Instituta.

Studija je sprovedena u okviru programa “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!” i nju su zainteresovanoj javnosti predstavile autorke Bojana Radovanović i Jelena Vasiljević, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacija Marija Mitrović i predstavnik Lokalne fondacije Stara Pazova Nikola Rajković.

Studija „Lokalne fondacije u Srbiji“ nastala je s ciljem da se opiše i analizira delovanje postojećih, i lokalnih fondacija u nastajanju u Srbiji, da se predstavi njihova uloga u osnaživanju građana i građanki da aktivno učestvuju u oblikovanju svog neposrednog okruženja, da se opišu izazovi sa kojima se one suočavaju u svom radu i problemi zajednica u kojima deluju, kao i perspektive za dalji razvoj ovog oblika društvenog angažovanja.

Bojana Radovanović je navela da lokalne fondacije predstavljaju nov koncept organizovanja i aktivizma u lokalnim zajednicama, koji utiče pozitivno na razvoj filantropije i solidarnosti, a ukratko je predstavila i nalaze istraživanja, koje možete pronaći u studiji objavljenoj na sajtu Trag fondacije (LINK NA KRAJU TEKSTA).

Jelena Vasiljević je podelila informacije o kontekstu u kom nastaju lokalne fondacije i iznela stav o tome da je sada idealan trenutak da ovakve i slične forme organizovanja dovedu do napretka zajednica iz kojih dolaze udruženi građani, istovremeno razvijajući i lokalnu filantropiju.

Marija Mitrović je naglasila važnost povezivanja akademske zajednice i civilnog sektora, uz napomenu da su programu “Fondacija našeg kraja” ovakva istraživanja od velikog značaja za dalji razvoj lokalnih fondacija, koje su često i jedini način da se ispune različite potrebe proizašle iz društvenog angažmana građana.

Nikola Rajković je govorio o svojoj motivaciji da učestvuje u grupi ljudi koja je pokrenula lokalnu fondaciju svih područja Opštine Stara Pazova, kao i iskustvu prikupljanja sredstava za fondaciju, podršci Trag fondacije i umrežavanju sa ostalim lokalnim fondacijama koje deluju kod nas.

Studiju “LOKALNE FONDACIJE U SRBIJI: Osnaživanje odozdo – uloga, izazovi i perspektive za razvoj lokalnih fondacija” možete preuzeti OVDE

Fotografije: Institut za filozofiju i društvenu teoriju
Ilustracija studije: Monika Lang

Događaj na kom su predstavljeni nalazi istraživanja može pogledati ispod: