NKOF_2021_LF
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Predstavnici lokalnih fondacija iz Srbije učestvovali na Nacionalnoj konferenciji o filantropiji

Trag fondacija, u okviru Koalicije za dobročinstvo organizovala je u novembru dvodnevnu godišnju Nacionalnu konferenciju o filantropiji: Nova realnost – nove mogućnosti. Jedna od sesija je bila posvećena lokalnim fondacijama i njihovoj ulozi u izgradnji filantropske infrastrukture.

Moderatorka sesije je bila Marija Mitrović, direktorka tima filantropije i partnerstava Trag fondacije, a učesnici predstavnici inicijativnih grupa iz Srbije koje su izabrane na konkursu “Fondacija našeg kraja” 2020. Godine. Pančevo je predstavljao Dragan Srećković, boje Niša je branio Filip Jovanović, a Staru Pazovu je reprezentovao Nikola Rajković. Ove grupe će u narednom periodu, nakon završetka prikupljanja novčanih sredstava za podršku inicijativama u svojim zajednicama formalno osnovati lokalne fondacije u svojim gradovima i opštinama.

Za nešto manje od sat vremena, Marija Mitrović je u razgovoru sa panelistima sve zainteresovane pratioce provela kroz motivacije predstavnika budućih lokalnih fondacija za osnivanje fondacija putem programa Trag fondacije i kroz njihovo razmišljanje o početku tog procesa i trenutnoj situaciji, kad su stekli određeno iskustvo.

Bilo je reči i njihovim više nego uspešnim akcijama prikupljanja novca za potrebe konkursa podrške malim projektima, uz dupliranje svih prikupljenih iznosa od strane Trag fondacije, kao vid dodatne motivacije za članove i članice njihovih grupa, ali i samo donatore (pojedince i mala, srednja i velika preduzeća). Grupa iz Pančeva je imala dobre rezultate fokusiranjem na pojedinačne donatore, Stara Pazova je obezbedila značajna sredstva od kompanija, dok su Nišlije iskoristili sve prednosti onlajn pristupa ljudima i putem društvenih mreža organizovali aukcije. Tokom razgovora mogle su se čuti korisne preporuke za sve koji se bave fandrejzingom.

Na ovoj sesiji mogla su se čuti i uspešne priče i pozitivna iskustva rada sa malim inicijativama koje su podržane na konkursima u ova tri grada, upravo zahvaljujući podršci putem ljudi iz inicijativnih grupa za osnivanje lokalnih fondacija, a upućen je izazov i drugim zajednicama zašto treba da razmisle o osnivanju lokalne fondacije u svom kraju, kad ponovo bude otvoren konkurs Trag fondacija za ovaj program.

Celokupnu sesiju posvećenu lokalnim fondacijama možete pogledati klikom OVDE

Nacionalna konferencija o filantropiji predstavlja platformu za unapređenje dijaloga i saradnje između Vlade, civilnog i poslovnog sektora u oblasti razvoja filantropije. ulozi lokalnih fondacija u izgradnji filantropske infrastrukture. Tokom ovog događaja, učesnici su razgovarali o brojnim drugim temama, među kojima su: unapređenje zakonodavnog okvira za razvoj filantropije, davanja za opšte dobro u doba humanitarne krize kakva je pandemija KOVID-19, inicijative za ukidanje PDV-a na donacije hrane pred istekom roka trajanja i korišćenje alata za digitalnu promociju filantropskih aktivnosti.

Celokupan program nacionalne konferencije o filantropiju za 2021. godinu možete pogledati klikom OVDE