LFSP_Prvi_konkurs
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sedam inicijativa iz opštine Stara Pazova je dobilo podršku Lokalne fondacije Stara Pazova

Lokalna fondacija Stara Pazova je tokom leta sprovela konkurs za podršku malim projektima udruženja građana i neformalnih grupa sa teritorije opštine Stara Pazova i tako započela aktivnosti podrške malim projektima koji unapređuju zajednicu.

Celokupan fond za podržane projekte obezbeđen je prikupljanjem novčanih sredstava od pojedinaca i kompanija, uz dupliranje svake donacije od strane Trag fondacije. Nezavisni selekcioni odbor je doneo odluku da podrži sedam projekata koji imaju aktivnosti tokom leta i jeseni 2021. godine na teritoriji opštine Stara Pazova, od kojih je pet udruženja, kao i dve neformalne grupe:

  • Planinarsko-sportsko društvo “Stara Pazova” pored sela Belegiš uz samu obalu Dunava uređuje pešačku stazu u bioraznolikom području sa idejom povećanja svesti o ovom lokalitetu i upoznavanja građana sa prirodnim bogatstvom koje se nalazi na teritoriji opštine Stara Pazova. Sam projekat je praćen velikom ekološkom akcijom čišćenja zatečenog otpada i organizacija edukativnih radionica za sve zainteresovane.
  • Godinama unazad udruženje “Volim Banovce” bavi se nekadašnjom deponijom na obali Dunava koja pripada Novim Banovcima i ovom inicijativom će da oplemeni taj prethodno očišćeni i osvetljeni prostor, koji je istovremeno i vidikovac, sa dečijim igralištem, što je potreba zajednice koja živi u neposrednoj blizini ove lokacije.
  • Neformalna grupa “Radionica mašte” iz Nove Pazove oplemenjuje zelenu površinu pored osnovne škole u ovom mestu sa dodatnim sadržajem, koji podrazumeva nabavku kućice za igru za najmlađe stanovnike, koji uveliko koriste ovu javnu površinu. Ideja je da ovom inicijativom dodatno motivišu građani za dalje uređenje prostora drugim mobilijarom i osveživanjem zelene površine.
  • Dečije igralište je ideja i prvi razlog okupljanja još jedne neformalne grupe koja je podržana putem ovog konkursa. Građani i građanke jednog dela mesta Stara Pazova, okupljeni oko grupe “Za lepši rasadnik” će na dostupnoj zelenoj površini postaviti klackalice, ljuljaške i tobogan i tako omogući zajednički prostor za igru za roditelje i decu koji imaju te potrebe.
  • Udruženje “Zelena plantaža Iva” putem inicijative koja je dobila podršku Selekcionog odbora Lokalne fondacije Stara Pazova organizuje posetu imanju koje poseduju namenjenu roditeljima i deci iz redovne populacije i osobama sa smetnjama u razvoju, gde svi zajedno učestvuju u zajedničkim aktivnostima na imanju, uz dodatni edukativni sadržaj.
  • Porodični muzički poligon je aktivnost udruženja “Zum zum” koji se održava nekoliko vikenda zaredom na četiri lokacije u opštini Stara Pazova (Stara Pazova, Nova Pazova, Stari Banovci i Vojka). Poligon bi prezentovao rezultat rada zajedničkih radionica članova udruženja, dece i njihovih roditelja, a finalni događaj se dešava na Trgu u Staroj Pazovi, gde će biti prisutni svi učesnici radionica.
  • Interaktivna izložba i paneli sa temom ekologije i prostornog planiranja su glavna aktivnost udruženja “Kulturna mreža Dunav” iz Banovaca sa ciljem skretanja pažnje i okupljanja zajednice oko ideje uređenja zapuštenih javnih površina na teritoriji Banovaca, koje se koriste za sportske aktivnosti ili obogaćivanje slobodnog vremena.

Grupa okupljena oko ideje formiranja lokalne fondacije u Staroj Pazovi će i u narednom periodu da promoviše lokalnu filantropiju i prikuplja donacije za dalju podršku inicijativama koji rade na teritoriji opštine Stara Pazova. Trag fondacija, koa podrška procesu osnivanja lokalnih fondacija na Zapadnom Balkanu, pored mentorske podrške, obezbeđuje i dupliranje svih donacija koje se prikupe na ovaj način.

Aktivnosti koje se odnose na osnivanje lokalnih fondacija istovremeno se sprovode u četiri zajednice u Srbiji: Pančevo, Niš, Stara Pazova i Šabac u okviru programa “Fondacija našeg kraja” koji sprovodi Trag fondacija. Od početka ove godine, program je proširen i na Bosnu i Hercegovinu, gde je započet rad sa pet lokalnih zajednica. Više o programu u Bosni i Hercegovini možete saznati na sledećem linku: www.lokalnefondacije.ba

Inovacijom do participacije: Lokalne fondacije iz Srbije ugostile kolege iz Evrope

Uz podršku Evropske inicijative lokalnih fondacija, Trag fondacija je, zajedno sa lokalnim fondacijama u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi, dobila izuzetnu priliku da ugosti prijatelje i saradnike iz lokalnih fondacija iz Rumunije, Mađarske, Finske, Letonije, Poljske, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Rusije, Gruzije i Severne Irske.

Priče lokalnih fondacija iz Srbije kao inspiracija u međunarodnom vodiču

Tri lokalne fondacije (čije je osnivanje podržala Trag fondacija) u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi, postigle su odlične rezultate, a priča o tome našla je mesto i u vodiču “A Guide To Community Foundations In Serbia”, (Vodič za lokalne fondacije u Srbiji”), uz podršku Evropske inicijative za lokalne fondacije (ECFI – European Community Foundation Initiative).