Sastanak_Nis
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Srbija na korak od tri nove lokalne fondacije

Inicijativne grupe građana iz tri lokalne zajednice (Niš, Pančevo i Stara Pazova) koje su deo programa “Fondacija našeg kraja”, zajedno sa Trag fondacijom održale su 15. i 16. oktobra 2021. godine drugi zajednički sastanak u Nišu.

Jedinstveni zaključak sastanka je da sve tri buduće fondacije uspešno prikupljaju sredstva za svoje programe podrške malim projektima i da su sve tri grupe na dobrom putu da postignu ciljeve programa. U narednom periodu ih očekuju završne fandrejzing aktivnosti, strateško planiranje i formiranje izvršnih i upravnih organa fondacije, što je ujedno i uslov da se ove neformalne grupe i zvanično registruju kao fondacije. Prva polovina sledeće godina je period kad je procenjeno da će sve tri grupe ispuniti ove ciljeve.

Sastanak je protekao u podeli iskustava stečenih sprovođenjem dosadašnjih aktivnosti na prikupljanju sredstava i promovisanju filantropije. Ovaj susret je bio idealna prilika da se razmene informacije rezultata prvih konkursa namenjenih lokalnim inicijativama u sve tri zajednice koje su inicijativne grupe uspešno organizovale. Tokom leta 2021. godine građani Niša, Pančeva, Stare Pazova i svih mesta i sela koji administrativno pripadaju ovim gradovima su imali jedinstvenu priliku da konkurišu sa svojim projektima na program koji nudi podršku u maksimalnom iznosu do 1.000 evra po projektu. Na ovaj način, putem otvorenih konkursa za neformalne grupe i mala udruženja građana podržano je ukupno 22 projekta (Niš 7, Pančevo 8 i Stara Pazova 7).

Grupe okupljene oko ideje osnivanja lokalnih fondacija su novac obezbedile od kompanija i pojedinaca iz svojih zajednica na raznovrsne načine. Korišćeni su brojni metodi prikupljanja, a izdvajaju se licitacije, aukcije, velike pojedinačne donacije individualaca i kompanija. Uspešnom fandrejzingu dodatno je pomogla i mogućnost organizovanja javnih događaja na otvorenom tokom toplijeg doba godine, a dogovorene su i dugoročne saradnje sa privrednim subjektima.

Lokalne fondacije i Trag fondacija ispred ulične izložbe podržane preko programa Lokalne fondacije Niš 

Trag fondacija upoznala je prisutne sa narednim aktivnostima promovisanja koncepta lokalnih fondacija u Srbiji i regionu, te daljoj podršci i načinima unapređenja dosadašnjeg rada na programu. U planu su brojne aktivnosti namenjene grupama i ideja je da se sve tri fondacije osnuju tokom 2022. godine.

Okupljanje u Nišu je iskorišćeno i za posetu projektima podržanim na prvom konkursu buduće lokalne fondacije iz Niša. Pre nego što se osnuju lokalne fondacije, i uporedo sa prikupljanjem novčanih i drugih sredstava, sve grupe očekuje i sprovođenje novih poziva za podršku malim projektima.

Kroz program “Fondacija našeg kraja”, Trag fondacija je 2020. godine podržala neformalne grupe iz Pančeva, Niša, Stare Pazove i Šapca sa idejom da pokrenu svoje zajednice, inspirišu sugrađane na aktivizam, pruže podršku njihovim inicijativama i prikupe po 15.000 evra za svoj rad od pojedinaca i preduzeća, koje će Trag fondacija duplirati i koje će podržane grupe iskoristiti da podrže lokalne inicijative u mestima u kojima žive i rade.

Tokom leta, grupa iz Šapca je odlučila da pauzira aktivnosti na osnivanju lokalne fondacije usled drugih obaveza, a nove grupe ljudi iz ovog grada će i dalje imati priliku da se pridruže programu prilikom prvog sledećeg poziva kojim će Trag fondacija okupiti nove snage za širenje pokreta lokalnih fondacija po čitavoj Srbiji.