Sastanak_Nis
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Srbija na korak od tri nove lokalne fondacije

Inicijativne grupe građana iz tri lokalne zajednice (Niš, Pančevo i Stara Pazova) koje su deo programa “Fondacija našeg kraja”, zajedno sa Trag fondacijom održale su 15. i 16. oktobra 2021. godine drugi zajednički sastanak u Nišu.

Jedinstveni zaključak sastanka je da sve tri buduće fondacije uspešno prikupljaju sredstva za svoje programe podrške malim projektima i da su sve tri grupe na dobrom putu da postignu ciljeve programa. U narednom periodu ih očekuju završne fandrejzing aktivnosti, strateško planiranje i formiranje izvršnih i upravnih organa fondacije, što je ujedno i uslov da se ove neformalne grupe i zvanično registruju kao fondacije. Prva polovina sledeće godina je period kad je procenjeno da će sve tri grupe ispuniti ove ciljeve.

Sastanak je protekao u podeli iskustava stečenih sprovođenjem dosadašnjih aktivnosti na prikupljanju sredstava i promovisanju filantropije. Ovaj susret je bio idealna prilika da se razmene informacije rezultata prvih konkursa namenjenih lokalnim inicijativama u sve tri zajednice koje su inicijativne grupe uspešno organizovale. Tokom leta 2021. godine građani Niša, Pančeva, Stare Pazova i svih mesta i sela koji administrativno pripadaju ovim gradovima su imali jedinstvenu priliku da konkurišu sa svojim projektima na program koji nudi podršku u maksimalnom iznosu do 1.000 evra po projektu. Na ovaj način, putem otvorenih konkursa za neformalne grupe i mala udruženja građana podržano je ukupno 22 projekta (Niš 7, Pančevo 8 i Stara Pazova 7).

Grupe okupljene oko ideje osnivanja lokalnih fondacija su novac obezbedile od kompanija i pojedinaca iz svojih zajednica na raznovrsne načine. Korišćeni su brojni metodi prikupljanja, a izdvajaju se licitacije, aukcije, velike pojedinačne donacije individualaca i kompanija. Uspešnom fandrejzingu dodatno je pomogla i mogućnost organizovanja javnih događaja na otvorenom tokom toplijeg doba godine, a dogovorene su i dugoročne saradnje sa privrednim subjektima.

Lokalne fondacije i Trag fondacija ispred ulične izložbe podržane preko programa Lokalne fondacije Niš 

Trag fondacija upoznala je prisutne sa narednim aktivnostima promovisanja koncepta lokalnih fondacija u Srbiji i regionu, te daljoj podršci i načinima unapređenja dosadašnjeg rada na programu. U planu su brojne aktivnosti namenjene grupama i ideja je da se sve tri fondacije osnuju tokom 2022. godine.

Okupljanje u Nišu je iskorišćeno i za posetu projektima podržanim na prvom konkursu buduće lokalne fondacije iz Niša. Pre nego što se osnuju lokalne fondacije, i uporedo sa prikupljanjem novčanih i drugih sredstava, sve grupe očekuje i sprovođenje novih poziva za podršku malim projektima.

Kroz program “Fondacija našeg kraja”, Trag fondacija je 2020. godine podržala neformalne grupe iz Pančeva, Niša, Stare Pazove i Šapca sa idejom da pokrenu svoje zajednice, inspirišu sugrađane na aktivizam, pruže podršku njihovim inicijativama i prikupe po 15.000 evra za svoj rad od pojedinaca i preduzeća, koje će Trag fondacija duplirati i koje će podržane grupe iskoristiti da podrže lokalne inicijative u mestima u kojima žive i rade.

Tokom leta, grupa iz Šapca je odlučila da pauzira aktivnosti na osnivanju lokalne fondacije usled drugih obaveza, a nove grupe ljudi iz ovog grada će i dalje imati priliku da se pridruže programu prilikom prvog sledećeg poziva kojim će Trag fondacija okupiti nove snage za širenje pokreta lokalnih fondacija po čitavoj Srbiji.

Srbija na korak od tri nove lokalne fondacije

Četiri inicijativne grupe koje Trag fondacija podržava kroz program “Fondacija našeg kraja” održale su svoj drugi sastanak uživo u Nišu 15.i 16. oktobra 2021. godine.