Studijska_poseta
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Studijska poseta inicijativnih grupa iz BiH lokalnim fondacijama u Srbiji

Program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” pored Srbije, aktivan je od 2020. godine i u Bosni i Hercegovini. Upravo iz razloga razmene iskustava i podele znanja neophodnim za uspešno osnivanje i rad lokalnih fondacija, inicijativne grupe iz Bijeljine, Sarajeva, Zenice, te predstavnik Fondacije tuzlanske zajednice, uz organizaciju Trag fondacije, su u oktobru posetili zvanično registrovane lokalne fondacije u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi.

Prva stanica bio je Niš, gde su gosti iz BiH-a sa timom lokalne fondacije iz ovog grada koji je uključivao i članove Upravnog odbora i donatore, razmenili iskustva rada na formiranju, funkcionisanju, programskom usmerenju i prvim konkursima koje su sproveli u okviru svoje lokalne zajednice. Osim toga, obavljena je poseta projektima koje je ova lokalna fondacija podržala: Mezanin Galeriju u Balkanskoj ulici, mural Čeliku i mural Oslikaj hrabrost.

“Jačanje mreže, regionalna saradnja i razmena iskustava pokazuju se kao izuzetno značajni u stvaranju boljih uslova za napredak i rad lokalnih fondacija.” – Lokalna fondacija Niš

Sa Lokalnom fondacijom Pančevo je razgovarano o tome kako su izgledali njihovi počeci, sa kojim izazovima su se suočavali i u čemu su nalazili motivaciju. Podržane inicijative sa kojima su se bliže upoznali jesu Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo, koja je uredila park i iscrtala mural iza zgrade u pančevačkom naselju Tesla,  kao i inicijativa Šanetova devetka, koja je udružila komšije da obnove, očiste i učine sigurnijim igralište na Strelištu.

“Dragocene su ove prilike da se nalazimo, razgovaramo, razmenjujemo dobre ideje i pristupe i uopšte se pruzimo podršku jedni drugimapodržimo zajedno na ovom putu otvaranja lokalnih fondacija sa kojima želimo u želji da pokrenemo svoje zajednice i zajedno sa svojim komšijama menjamo stvari na bolje.” – Lokalna fondacija Pančevo

Razmena o mogućnostima, zadacima i aktivnostima lokalnih fondacija, zaokružena je razgovorom sa ljudima okupljenim oko Lokalne fondacije Stara Pazova, i to na teme organizacije fandrejzing događaja, podrške i prepoznavanja od strane lokalne zajednice, saradnje sa kompanijama, ali i izazova sprovođenja prvog konkursa i podrške prvim projektima. Od inicijativa koje su oni podržali, kolege i koleginice iz grupa iz BiH su se upoznale sa Zelenom plantažom Iva u selu Surduk, koja se rodila iz prijateljstva i povezanosti tri porodice.

“Zalažemo se za dodatno obrazovanje mladih, uređenje i ulepšavanje javnih prostora, podršku umetnicima i kulturi, zdravo i ekološko okruženje i razvoj sporta i drago nam je da vidimo ljude iz BiH koji idu istim stazama kao i mi i što možemo da ukrstimo iskustva u radu sa zajednicama na ovaj način.” – Lokalna fondacija Stara Pazova

Inicijativne grupe iz Bosne i Hercegovine su u međuvremenu završile ili su pri kraju svojih prvih konkursa za podršku komšijskim inicijativama. Na taj način, lokalna filantropija u Sarajevu, Bijeljini i Zenici ima priliku da ove lokalne zajednice izgradi, povezivanjem svih onih koji imaju ideju i žele da upravo tu ostave svoj trag i ulože u budućnost. Lokalne fondacije u Srbiji ostaju za njih važan resurs podrške i znanja, jer su one već iskusile proces sprovođenja prvih konkursa, registracije i pružanja podrške novim inicijativama.

Više o poseti grupa iz BiH i njihovim utiscima koje noes eiz Srbije, možete pročitati na sledećem linku: studijska poseta Srbiji

Program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” Trag fondacije je pokrenut krajem 2019. godine u Srbiji, uz podršku fondacije Čarls Stjuart Mot, a krajem 2020. godine sa podrškom Porticus fondacije i u Bosni i Hercegovini. Program je usmeren na podršku osnivanju i radu lokalnih fondacija u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ideja o lokalnim fondacijama pomera granice i prelazi okeane

Lokalne fondacije postale su svojevrsni eksperti za svoje zajednice, jer poznaju sve njene potrebe i vredno rade na tome da ih ispune. Međutim, njihovi rezultati često prelaze granice tih zajednica, pa se o njihovim uspesima neretko čuje mnogo dalje. Ponekad glas o njihovoj posvećenosti pređe i okean i proširi se po drugom kontinentu. Tokom 2023. lokalne fondacije iz Srbije stupile su na globalnu scenu i ucrtale svoje gradove na mapu svetske filantropije. 

Lokalne fondacije podržale 96 projekata u svojim zajednicama

Krajem februara, proveli smo radni vikend u Pančevu, na sastanku registrovanih lokalnih fondacija iz Srbije i Trag fondacije, koji nam je pružio priliku da sumiramo i proslavimo sve dosadašnje uspehe lokalnih fondacija iz Niša, Stare Pazove i Pančeva.