Studijska_poseta
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Studijska poseta lokalnih fondacija i inicijativnih grupa iz Srbije Bosni i Hercegovini

Nakon prošlogodišnje studijske posete inicijativnih grupa iz BiH pravno registrovanim lokalnim fondacijama u Srbiji, te širenja pokreta lokalnih fondacija na još dve inicijativne grupe u Srbiji u okviru programa Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!, Trag fondacija i Ured Trag fondacije u Bosni i Hercegovini su u maju 2023. godine organizovali studijsku posetu lokalnih fondacija i inicijativnih grupa iz Srbije Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom lokalne fondacije iz Niša, Stare Pazove i Pančeva, inicijativne grupe iz Rasinskog okruga i Smedereva te Tragov tim, koji im u okviru programa pruža podršku, obišli su inicijativne grupe u Sarajevu, Zenici i Bijeljini, te Fondaciju tuzlanske zajednice.

Prva stanica bilo je Sarajevo, gde su sa timom Inicijativne grupe Sarajevo Kapetan razgovarali o motivaciji da se prijave na program Fondacija našeg kraja u BiH, a razmenili su i iskustva rada na prvim fandrejzing događajima. Govorilo se i o uspesima i izazovima i prvom konkursu, kao i o planovima za dalje delovanje ove buduće lokalne fondacije. Sa članicom Selekcionog odbora za izbor projekata su pričali o motivaciji da podrži ovu inicijativnu grupu, te procesu izbora projekata i inicijativa koji će biti podržani. Obavljena je poseta Mjesnoj zajednici Alipašino Polje i Biblioteci na otvorenom, koja je namenjena svima koji su željni čitanja, a koja je nastala u okviru projekta Uzmi knjigu – donesi knjigu, koji je inicijativna grupa za osnivanje lokalne fondacije u Sarajevu podržala na svom prvom konkursu.


Sa članicama Inicijativne grupe Zenica je razgovarano o tome na koji način one pokreću i osluškuju zajednicu, receptima za uspešan fandrejzing događaj, načinima za uspješno mapiranje članova_ica selekcionog odbora, odnosu sa medijima i izazovima sa kojima su se suočavale i u čemu su nalazile motivaciju. Donatorka ove inicijativne grupe je podelila informacije kako motivisati poslovni sektor da donira novac i približila perspektivu onih koji donacijama podržavaju ovu buduću lokalnu fondaciju. Podržane inicijative sa kojima su se gosti i gošće bliže upoznali su Sovina šumska učionica, koju je neformalna grupa Mali planinari napravila za sve one koji žele učiti u prirodi planine Smetovi iznad Zenice, a čuli su više i o proizvodima nastalim u okviru projekta Zdravo starenje, neformalne grupe Komisija za socijalna pitanja MZ Jalija. U šetnji Zenicom su mogli da vide informativnu biciklističku tablu koju je napravila neformalna grupa ZE MTB, ali i zeničke skulpture koje su bile inspiracija za podržani projekat, udruženja Škola fotografije.


U Tuzli je potom održan sastanak sa timom Fondacije tuzlanske zajednice. Zajedno su se prisetili njihovih početaka, prvih uspeha i izazova, prvih malih i velikih donacija i prvih podržanih projekata. Fondacija tuzlanske zajednice je nesebično podelila svoja iskustva, naučene lekcije i informacije o tome kao ostvariti poverenje i ponovljene donacije velikih donatora. Razgovarano je i o tome kako mapirati i odabrati članove Upravnog i Selekcionog odbora, te kako motivisati zajednicu da donira, ali i da ima poverenja u ono što radite. Posećeni su podržani projekti i to Sigurno dvorište za sigurnu kuću, udruženja Vive žene, koji pruža dodatnu sigurnost i privatnost njihovim korisnicama, kao i Dječije igralište, neformalne grupe građana Skojevska, koje je otvorilo prostor za igru, druženje i provođenje kvalitetnog vremena napolju kako najmlađih, tako i starijih članova naselja u kojem se nalazi.


Razmena o napretku i aktivnostima inicijativnih grupa u BiH, zaokružena je razgovorom sa Inicijativnom grupom Bijeljina, gde je bio fokus na organiziranje fandrejzing događaja za celu porodicu i zajednicu, podršku i prepoznavanje od strane lokalne zajednice, saradnju sa kompanijama, ali i izazove sprovođenja prvog konkursa i podrške prvim projektima. Od inicijativa koje je ova Inicijativna grupa podržala, gosti iz Srbije su obišli murale koji krase Bijeljinu, a nastali su u okviru podrške Slikarskoj radionici Sfumato, kao i dečije igralište koje je renovirano u okviru projekta Uređenje dječijeg igrališta Batković Polje, neformalne grupe Batković Polje koje je postalo mjesto okupljanja djece iz ovog sela blizu Bijeljine.


Sve tri inicijativne grupe iz Bosne i Hercegovine planiraju raspisivanje svojih drugih konkursa, za pravno registrovane lokalne fondacije iz Srbije slede novi fandrejzing izazovi, dok nove inicijativne grupe iz Srbije očekuje prikupljanje prvih donacija i predstavljanje lokalnoj zajednici. U svakom slučaju, u kojoj god fazi procesa se nalaze, za sve učesnike i učesnice studijske posete, kao i za domaćine iz BiH, Fondacija našeg kraja nastavlja biti program gde pronalaze međusobnu inspiraciju, podršku i zajedno se raduje uspesima.

Na ovaj način, lokalna filantropija u Nišu, Staroj Pazovi, Pančevu, Rasinskom okrugu, Smederevu, ali i Sarajevu, Bijeljini, Zenici i Tuzli ima priliku da ove lokalne zajednice obogati povezivanjem svih onih koji osluškuju potrebe zajednice, imaju želju da doprinesu većem dobru i razvoju svog okruženja.

Program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! Trag fondacije je pokrenut krajem 2019. godine u Srbiji, uz podršku fondacije Čarls Stjuart Mot, a krajem 2020. godine i u Bosni i Hercegovini, uz podršku Porticus fondacije. Program je usmeren na podršku osnivanju i radu lokalnih fondacija u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Inovacijom do participacije: Lokalne fondacije iz Srbije ugostile kolege iz Evrope

Uz podršku Evropske inicijative lokalnih fondacija, Trag fondacija je, zajedno sa lokalnim fondacijama u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi, dobila izuzetnu priliku da ugosti prijatelje i saradnike iz lokalnih fondacija iz Rumunije, Mađarske, Finske, Letonije, Poljske, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Rusije, Gruzije i Severne Irske.

Priče lokalnih fondacija iz Srbije kao inspiracija u međunarodnom vodiču

Tri lokalne fondacije (čije je osnivanje podržala Trag fondacija) u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi, postigle su odlične rezultate, a priča o tome našla je mesto i u vodiču “A Guide To Community Foundations In Serbia”, (Vodič za lokalne fondacije u Srbiji”), uz podršku Evropske inicijative za lokalne fondacije (ECFI – European Community Foundation Initiative).