LF_Pancevo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Osnovana lokalna fondacija u Pančevu

Dve godine nakon završetka prvog konkursa na programu “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!”, u Srbiji je prethodnih dana osnovana prva fondacija na programu – Lokalna fondacija Pančevo.

Sam početak ovog ambicioznog programa, koji je nastao sa idejom da u narednim godinama podrži osnivanje novih lokalnih fondacija i uspostavi mrežu fondacija na prostoru Zapadnog Balkana, obeležile su nesvakidašnje okolnosti. Poslednji dan za prijave na ovaj program bio je sudbonosni 16. mart 2020. godine, dan kad je u Srbiji uvedeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa. Već sledeće jutro je promenilo sve, i svi smo se našli u novoj stvarnosti i potpuno drugačijem kontekstu od onog u kom smo živeli do prethodnog dana.

Nakon početnog šoka i navikavanja na ograničenu mogućnost kretanja i povećani rizik od zaraze, tim Trag fondacije je putem interneta obavio ključne razgovore sa neformalnim grupama koje su ušle u uži izbor i izabrao grupe entuzijasta iz četiri grada koje će uključiti u program. Sticajem okolnosti, tokom razgovora smo dosta vremena posvetili priči o tome kako se nositi sa vanrednim situacijama i koja bi bila uloga budućih lokalnih fondacija u njihovom adresiranju.

Grupa okupljena oko ideje osnivanja lokalne fondacije u Pančevu bila je jedna od četiri izabrane neformalne grupe ljudi na ovom konkursu. Čini je nekoliko osoba sa iskustvom rada u nevladinom sektoru, preduzetništvu, advokaturi, omladinskom aktivizmu i medijima. Peđa, Marina, Dragan, Nataša, Nikola, Biljana i Žiks su ekipa koja, pre svega, voli svoj grad Pančevo i želi da od njega napravi bolje mesto za život. Da to nije fraza potvrđuje njihovo učešće i posvećenost u ovom procesu izgradnje entiteta koji je dugotrajan i zahtevan, ali na kraju dana pruža zadovoljstvo i ponos zbog ostvarenih rezultata.

Nataša, Nikola i Peđa u razgovoru sa Nenadom Blagojevićem za sajt Priče sa dušom

Pančevačka grupa je već u septembru 2020. godine krenula u avanturu prikupljanja novca za svoj prvi fond za podršku idejama građana, uz dodatni podsticaj od Trag fondacije da sva novčana sredstva duplira. Da bi se proverila raspoloživost zajednice i potreba za lokalnom fondacijom, grupe su imale zadatak da prikupe novac od pojedinaca i kompanija, a Pančevci su svoje snage orijentisali na najširi broj potencijalnih donatora. Od prijatelja i poznanika je obezbeđeno nekoliko redovnih donacija na mesečnom nivou, organizovani su razni događaji sa notarima, advokatima, ljubiteljima piva i humusa, a potom su sledile muzičke večeri, veče društvenih igara i pab kviz. Jedna grupna donacija je stigla i od stanovnika naselja Tesla, koji su sa radošću prihvatili ideju osnivanja lokalne fondacije u svom gradu. Stiglo je i par većih donacija od Pančevaca koji žive i rade u inostranstvu, koji su se rado odazvali pozivu da podrže fondaciju koja pokriva brojne teme koji građani Pančeva vide kao važne. Nisu izostale ni značajne donacije od privrednih subjekata od kojih se izdvajaju Erste banka i Infostud.

Svi ovi načini su doprineli da se do sada prikupi preko deset i po hiljada evra donacija, a sa dupliranjem do Trag fondacije, na raspolaganju za fond podrške pančevačkim projektima do sada je obezbeđeno 21.000 evra. Pančevci su već, tokom aprila i maja 2021. godine raspisali i prvi konkurs za podršku projektima udruženja i neformalnih grupa sa područja Grada Pančevo i formirali nezavisni Selekcioni odbor od pet osoba koji je odlučio da podrži osam projekata i tako vrati preko 6.000 evra u zajednicu.

U međuvremenu su nastavili sa fandrejzing aktivnostima, pokrenuli su sajt, posetili su komšijsku fondaciju u Temišvaru i održavali stalni kontakt sa drugim grupama koje su uključene u programi. Za potrebe osnivanja fondacije formirali su Upravni odbor i isplanirali dve izvršne funkcije u fondaciji, a sprema se i strateški plan za buduće delovanje. Pre nekoliko nedelja, Pančevci su i formalno su predali neophodna dokumenta Agenciji za privredne registre i dobili odobrenje, te program “Fondacija našeg kraja” sad ima i prvu zvanično registrovanu lokalnu fondaciju kao svoj rezultat.

Pančevce do kraja godine očekuju različite fandrejzing aktivnosti kako bi prikupili cifru od 15.000 evra, što je suma do koje Trag fondacija obezbeđuje dupliranje. Ovu aktivnost dalje prati rad na uspostavljanju novih partnerstava kako bi se obezbedile donacije za podršku građanskim inicijativama u godinama koje slede. Trag fondacija će da nastavi da ih podržava kroz institucionalne grantove i mentorstvo, sve dok fondacija u potpunosti ne postane samostalna i održiva.

I na kraju ove potvrde uspeha na putu daljeg razvoja fondacije, ne smemo izostaviti ni Ognjena, Deniza, Dušana, Maju i sve druge koji su im dodatna podrška, jer dele istu ljubav prema gradu i veruju u ideju lokalne fondacije kao mesto susreta i podrške svim onim malim projektima i komšijskim inicijativama koje doprinose pozitivnim promenama u urbanim i ruralnim sredinama koje čine administrativnu celinu obuhvaćenu Gradom Pančevom.

Više informacija o Lokalnoj fondaciji Pančevo možete saznati na njihovom sajtu i na sajtu lokalnih fondacija iz Srbije.

Fotografije: Jovan Nedeljkov.

Ideja o lokalnim fondacijama pomera granice i prelazi okeane

Lokalne fondacije postale su svojevrsni eksperti za svoje zajednice, jer poznaju sve njene potrebe i vredno rade na tome da ih ispune. Međutim, njihovi rezultati često prelaze granice tih zajednica, pa se o njihovim uspesima neretko čuje mnogo dalje. Ponekad glas o njihovoj posvećenosti pređe i okean i proširi se po drugom kontinentu. Tokom 2023. lokalne fondacije iz Srbije stupile su na globalnu scenu i ucrtale svoje gradove na mapu svetske filantropije. 

Lokalne fondacije podržale 96 projekata u svojim zajednicama

Krajem februara, proveli smo radni vikend u Pančevu, na sastanku registrovanih lokalnih fondacija iz Srbije i Trag fondacije, koji nam je pružio priliku da sumiramo i proslavimo sve dosadašnje uspehe lokalnih fondacija iz Niša, Stare Pazove i Pančeva.