LF_Nis_drugi_konkurs
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Novi konkursi za podršku malim projektima u Nišu i Staroj Pazovi

Inicijativne grupe koje rade na formiranju lokalnih fondacija preko programa “Fondacija našeg kraja” nastavile sa svojim aktivnostima tokom jeseni 2021. godine.

Buduća Lokalna fondacija Niš je u septembru raspisala novi, drugi konkurs za podršku inicijativama građana sa teritorije Grada Niša. Nakon uspešno završenog prvog konkursa, nezavisni Selekcioni odbor se ponovo okupio i birao koga da podrži između 34 pristigle prijave formalnih i neformalnih grupa koje su aplicirale na poziv fondacije. Izabrano je osam projekata i to šest neformalnih grupa i dva udruženja građana, a ukupan iznos novčane podrške iznosi 704.000 dinara.

Naslovna slika: Pobednici drugog konkursa Lokalne fondacije Niš
Slika iznad: Pobednici drugog konkursa Lokalne fondacije Stara Pazova

I Lokalna fondacija Stara Pazova je raspisala drugi konkurs, sa idejom podrške malim projektima iz zajednice koja obuhvata sva naseljena mesta koja pripadaju opštini Stara Pazova. Nakon prvog konkursa i podrške za sedam projekata, Selekcioni odbor koji donosi finalnu odluku o podržanim inicijativama je u oktobru 2021. godine izabrao pet novih ideja koje će u narednom periodu da sprovode svoje aktivnosti, u ukupnom iznosu od 732.660 dinara.

Treća neformalna grupa na programu “Fondacija našeg kraja”, Lokalna fondacija Pančevo je takođe bila aktivna u prethodnom periodu. Pored studijske posete lokalnoj fondaciji iz Temišvara (Rumunija), vredno su radili na obezbeđivanju dodatnih novčanih donacija sa postizanje cilja programa od 15.000 prikupljenih evra u dinarskoj protivvrednosti i dostigli su polovinu te sume, koje će dalje proslediti putem konkursa pančevačkim malim inicijativama. Održana su dva uspešna fandrejzing događaja, jedan sa advokatima i notarima, a drugi uz podršku malih pivara: Fermentacija=Filantropija. Trenutno se privode kraju ili su završene aktivnosti na osam projekata koje je fondacija iz Pančeva podržala putem prvog konkursa.

Događaj Lokalne fondacije Pančevo “Fermentacija=Filantropija” 

Cilju od 15.000 evra prikupljenih novčanih sredstava se približavaju i grupe iz Niša i Stare Pazove. Članovi niške lokalne fondacije su nastavili da organizuju onlajn licitacije stvari i predmeta koje su im donirale poznate osobe iz Niša i cele Srbije. Pored redovnih mesečnih sredstava koje obezbeđuju zahvaljujući podršci Niške pivare, pred kraj godine su dobili donacije nekoliko lokalnih preduzetnika i od strane malih i srednjih preduzeća. Zahvaljujući svim ovim donacijama ljudi koji veruju u ideju lokalne fondacije, inicijativna grupa iz Niša je do kraja godine prešla cifru od 12.000 evra za male projekte koje im Trag fondacija duplira.

I Lokalna fondacija Stara Pazova je tokom jeseni imala u fokusu saradnju i podršku od strane privrednih subjekata iz ove opštine koji su zainteresovani za podršku ideji osnivanja lokalne fondacije u svom kraju. Zahvaljujući tim donacijama i uspešnoj novogodišnjoj lutriji, Pazovčani su trenutno na iznosu od preko 9.000 evra, koji se duplira, jer Trag fondacija obezbeđuje isto toliko novca.